Stan 52 m2, varijanta 2- pregradna polica

POSTOJEĆI TLOCRT

Tlocrt otvorenog koncepta. Malo preotvorenog. Ulaziš u stan i odmah sjedaš za stol, a na wc ideš prelazeći pola stana. I da, vrata kupaonice su jako blizu blagovaonice. Vidi li ta kuhinja ikad dnevne svjetlosti?
Boravak je jako velik, i to mi je ok.
Kako je stan tek u planu izgradnje, uzela sam slobodu i napravila nekoliko varijanti od kojih su neke skroz naopačke. Npr. ova niže koja sadrži nešto kao što je pregradna polica.

 • boravak/ blag.   27,1 m2
 • kuhinja                  5,6 m2
 • ulazni hodnik       2,7 m2
 • soba                    10,8 m2
 • kupaonica            5,7 m2

ukupna netto površina
51,9 m2 

IZMIJENJENI TLOCRT

Ukupna kvadratura jest manja, ali spavaći dio i kupaonica skoro pa su skroz pregrađeni od dnevnog dijela. U tu svrhu stavljena je pregradna polica ili pregradni regal, kako god.
Ulaz nije toliko otvoren prema stanu, a smatram da bi se pomakom ulaznih vrata za 60-ak cm prostor puno bolje iskoristio: ogroman ormar, radni kutak, kuhinja. Sve je u ravnini i može biti jedna lijepa cjelina izborom pravih dekora materijala.
Boravak ima potencijala za još sjedećih mjesta, ako je potrebno, a blagovaonica ima veliki stol koji se nastavlja na kuhinjski radni otočić.

Standardno, niže uz fotografije su detaljna objašnjenja.

 • dnevni boravak   11,3 m2
 • blagovaonica      11,7 m2
 • kuhinja                   5,5 m2
 • hodnik, radni kutak i predsoblje             8,5 m2
 • soba                       9,2 m2
 • kupaonica             4,6 m2

ukupna netto površina
50,8 m2 

3D PRIKAZ TLOCRTA

3D fotografije interijera izmijenjenog tlocrta

U ulaznom hodniku nalazi se veliki ormar (a može i klupica, vješalica itd.), u nastavku radni stol, a dalje kuhinja. Poanta je smjestiti sve u ”liniju” jer su ormar, stol i kuhinjska radna ploča/ kuhinja dubine 60 cm, tako da ništa ne iskače i da se dobije kao neki kontinuitet.

Nije toliko velika, ali zato ima kuhinjski otok kao dodatnu radnu plohu. Na kuhinjski otok nastavlja se stol duljine 180 cm/ 200 cm jer u sobi nema baš toliko mjesta da toliki stol stoji neovisno o otoku (ili se odreći kuhinjskog otoka).

Spavaća soba i kupaonica djelomično su odijeljene od dnevnog prostora radi koliko- toliko privatnosti. Odijeliti se može svim i svačim- policama, stupićima, zidićem od knaufa koji se može napraviti s utorima/ prozorčićima/ visine ovakve, visine onakve.. ma čudesa se mogu napraviti. U ovom slučaju, to je pregradna polica na koju se mogu odložiti knjige, ukrasi ili ništa, ukras je sama po sebi. Ispod su ormarići, doduše plitki, koji su dodatni skladišni prostor.  Što god se napravi kao pregrada bilo bi dobro da je ”šupljikava” tako da propušta čim više svjetlosti jer ovaj tlocrt ima prozore samo s jedne strane, a prirodne svjetlosti nikad dovoljno. Evo, npr. regal KALLAX iz IKEA dućana.

Zid na kojem je TV je prazan. Kontam, pregradna polica služi za odlaganje svega i svačega, a i čemu zagušiti prostor dodatnim komodama. Na toj strani mogla bi se staviti neka zanimljiva fotelja ili čak viseća stolica, čime bi se povećao broj sjedećeih mjesta jer, rekla bih da je ovakav tlocrt ok za nekoga tko voli druženja- veliki blagovaonski stol, još je blizu kuhinje, i u boravku može biti dovoljno mjesta za sjedenje.

Ništa bez nje :).

Soba ima neophodno: ormar, krevet i jedan noćni ormarić. Oko kreveta je dovoljno mjesta za prostora za prolaz.