stan 52 m2, varijanta 1- zanimljiva ostava

Postojeći tlocrt

Tlocrt otvorenog koncepta. Malo preotvorenog. Ulaziš u stan i odmah sjedaš za stol, a na wc ideš prelazeći pola stana. I da, vrata kupaonice su jako blizu blagovaonice. Vidi li ta kuhinja ikad dnevne svjetlosti?
Boravak je jako velik, i to mi je ok.
Kako je stan tek u planu izgradnje, uzela sam slobodu i napravila nekoliko varijanti od kojih su neke skroz naopačke. Ova još i nije toliko, a mala zanimljiva ostava skroz je izmijenila koncept.

 • boravak/ blag.   27,1 m2
 • kuhinja                  5,6 m2
 • ulazni hodnik       2,7 m2
 • soba                    10,8 m2
 • kupaonica            5,7 m2

ukupna netto površina
51,9 m2 

Izmijenjeni tlocrt

Ulaz je od ostatka stana odijeljen ostavom neobičnih kuteva. Kupaonica je zgurana u kut stana, a kuhinja je malo isturena da dopre makar malo dnevne svjetlosti. Kupaonica je blizu spavaće sobe pa se ne treba puno prešetavati. U kupaonici je svašta nagruvano, ali to sam samo htjela vidjeti koliko toga stane :).

 • dnevni boravak  16,2 m2
 • blagovaonica     11,0 m2
 • kuhinja                  5,1 m2
 • hodnik                  2,2 m2
 • ostava                   1,6 m2
 • soba                    10,6 m2
 • kupaonica           5,6 m2

ukupna netto površina
52,3 m2 

3D PRIKAZ TLOCRTA

3D fotografije interijera izmijenjenog tlocrta

Na samom ulazu nalazi se zanimljiva ostava koji osim te funkcije, služi i kao pregrada ulaza i kuhinje- da ti susjedi s hodnika ne gledaju pravo u lonac. Ostava je na jednom dijelu nepravilnog oblika, tko kaže da svaki kut mora biti pod 90°? Ovako je zanimljivije, a i treba malo mjesta za blagovaonski stol. Ako se ta ostava složi od knaufa, kontam, nema tog oblika koji ne možeš složiti. Knauf je svemoguć :). Pitanje je, jesu li i majstori :).

Kuhinja je ogromna, ima jako puno prostora za pohranu. Ovakvom formacijom pločica malo se razbije monotonija, a najudarniji dijelovi su pod pločicama (supoder i štednjak). 
Skoro svi kuhinjski elementi mogu biti bijele boje (visoki sjaj), a bilo bi efektno ubaciti koju žutu frontu ili otvorenu žutu policu između visećih elemenata.

Blagovaonski stol možda jest malen, ali mogao bi se staviti neki na razvlačenje, a ekstra stolice (sklopive) mogu se objesiti na zid ostave. 

Kupaonica možda jest malo kilava, ali u 5,6 kvadrata mogu čuda stati, još i bolje ako nije kada već tuš kabina. Kupaonica je baš na ovom mjestu tako da se iskoristi mračan dio stana, a i time se kuhinja ”isturi” svjetlosti. Vrata kupaonice su odmah blizu vrata spavaće sobe, pa iako nema granice između dnevnog i spavaćeg dijela, kratak je put od spavaće sobe do kupaonice.

Boravak je ok veličine, ima sve što treba imati: kutnu garnituru, fotelju, radni kutak i police na zidu iza trosjeda. Zanimljivo je postaviti te police nisko tako da su knjige baš nadohvat ruke, a i malo je drugačije, za promjenu. Naravno, na police se može odložiti cvijeće, slike, figure, gitara, mali Buddha.. lalalala svašta nešto. 

Uređeno je bojama crna- bijela- žuta. To je poprilično moderna, mladenačka kombinacija. Zapravo je skoro sve crno- bijelo, a neki žuti detalji razbiju akromatiku i dignu malo energiju.

Zid je crn tako da se istakne, a i odmah je do prozora pa nije greda da bi mogao zagušiti prostor. Na zidu se ističu slike jarkih boja i lijepa bijela IKEA komoda. TV je crn kao i zid pa nije u fokusu, a i ne treba biti.

U sam kutak sobe, smjestio se radni stol i polica iznad njega. Odmah je do prozora pa je dobro osvjetljen.

Kutni ormar skroz je do kreveta, tako da na toj strani kreveta nema mjesta za noćni ormarić. Oko kreveta ima minimalno mjesta za prolaz, al bolje ikakav nego nikakav, ionako je to spavaća soba, nije plesni podij (ne vidim štangu :)).
Na nasuprotnom zidu je tapeta sa zanimljivim uzorkom neke žućkasto- zlatne nijanse.